Druhy vegetariánstva
Vedeli ste, že ich je až toľko?
Najznámejšie druhy vegetariánstva sú:
- vegáni - konzumujú len rastlinnú stravu, žiadne živočíšne produkty
- lakto-vegetariáni - rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami
- lakto-ovo-vegetariáni - rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami a vajíčkami
- ovo-vegetariáni - rastlinnú stravu dopĺňajú iba vajciami
- semi-vegetariáni - rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami, vajciami, rybami a bielým hydinovým mäsom
- pesco-vegatariáni - rastlinnú stravu dopĺňajú mliečnymi výrobkami, vajciami, rybami a plodami mora (žiadne iné mäso)
- pulo-vegetariáni - rastlinnú stravu dopĺňajú hydinovým mäsom
- fruktariáni - konzumujú iba dary prírody, čiže surové alebo sušené ovocie, oriešky, semená, olivový olej a niektoré druhy zeleniny (podľa ich zásad by nemala byť zabitá žiadna pôvodná rastlina)
- vitariáni (raw stravovanie) - konzumujú iba surovú živú stravu (raw food), ktorá je tepelne neupravená alebo tepelne upravená max. do 42°C. Vitariáni zastávajú názor, že tepelne upravená strava neobsahuje dostatok aktívnych enzýmov a že je pre človeka neprirodzená (niektorí vitariáni jedia aj surové živočíšne produkty, čiže nemusí ísť vždy o vegetariánov v pravom význame slova). Raw stravovanie sa dnes teší čoraz väčšej obľube, pretože podporuje detoxikáciu, pomáha pri civilizačných chorobách a dodáva telu veľa energie. Tento druh stravovania má však aj svoje riziká, pretože väčšina raw potravín má z pohľadu východných kultúr tzv. jin účinok, čiže telo ochladzuje. Výsledkom je častý syndróm studených rúk a nôh. Táto nevýhoda sa prejavuje až pri dlhodobejšom stravovaní, hlavne ak sa nekombinujú správne jin a jang potraviny. Ďalšim rizikom je častá hormonálna nerovnováha u žien, ktoré sa dlhodobo stravujú vitariánsky a problém nabrať svalovú hmotu.
- "pudingoví" vegetariáni - konzumujú hlavne výrobky z bielej múky, priemyselne spracované instantné výrobky, mnoho jednoduchých cukrov, málo rastlinnej stravy a žiadne mäso (tvrdí sa, že kazia imidž zdravému vegetariánstvu)